Wij zijn het Piusplein – Gastrobar RIX

Altijd al meer willen weten over alle zaken die deel uitmaken van het Piusplein? In onze rubriek ‘Wij zijn het Piusplein’ nemen we jullie 1x per maand mee voor een exclusief kijkje achter de schermen. 

Vandaag vertelt Ricky jullie over de nieuwste aanwinst van het Piusplein: Gastrobar RIX.

De Ricky achter Rix

Ricky Spijkers staat aan het roer van de nieuwste aanwinst aan het Piusplein, Gastrobar RIX.

De opening is nét achter de rug – hoog tijd om Ricky wat beter te leren kennen. Wie is de chef-kok annex ondernemer die zijn zaak opende op het Piusplein? We gingen met hem in gesprek.

Beginnen bij het begin

Ricky is geen vreemde van horeca, of van het Piusplein. Toen hij 15 jaar was begon hij in de afwas bij de Groene Vlinder in de Reeshof, samen met zijn broertje Eddy. Die is inmiddels eigenaar van de Groene Vlinder. Daarnaast heeft Ricky op die leeftijd nog wat achter de bar gestaan bij een voetbalkantine en heeft hij gewerkt voor de Bonheur Groep. Onder andere bij Auberge du Bonheur en in het Willem II stadion,

Toen hij 18 was zetten hij zijn eerste stappen op het Piusplein, als medewerker althans. Hij had zijn horeca-opleiding HCF net afgerond op de Rooi Pannen in Tilburg en begon in de keuken van Brandpunt. Toen hij er één jaar werkte fuseerde de keuken van Brandpunt met die van Bolle, wat weer voor extra uitdaging zorgde.
“Het is alsof je een hele grote menukaart hebt, dat is wel een uitdaging en ook vrij uniek.”

Alles bij elkaar heeft Ricky daar zo’n 3 à 4 jaar gewerkt. Begonnen als kok, maar toen er wat leidinggevende vertrokken kreeg hij de kans om in dat gat te springen. Nadat dit een tijd goed ging besloot Ricky te vragen of hij niet gewoon chef-kok mocht worden, op 21-jarige leeftijd. Dat mocht niet, hij zou nog niet genoeg ervaring hebben. Maar er was ook nog niemand gevonden – tot die tijd kreeg hij de kans op te laten zien wat hij in huis had. En dat is aardig bevallen, hij heeft dit uiteindelijk twee jaar gedaan.

Door op het Piusplein

Na die twee jaar is hij verhuisd naar buren, Slagroom Eten & Drinken, ook op het Piusplein dus. Toen Ricky er als chef aan de slag ging was de zaak net een aantal maanden open. Hij kon hier meteen veel doen, en leren. Na een jaar kwam er een nieuwe ondernemer in, Björn. Die had weer een andere visie voor Slagroom dan de vorige ondernemer.

“Daar moet je als chef-kok toch goed in kunnen schakelen. Maar daardoor hebben we Slagroom wel kunnen maken tot wat het vandaag de dag nog steeds is. Ik ben stiekem ook wel een beetje trots dat ik dat, samen met nog een aantal andere mensen, destijds heb mogen opzetten.”

Zelfstandig ondernemer

7 jaar heeft hij het gedaan, chef-kok bij Slagroom, waarvan hij de laatste drie jaar chef-kok was van Slagroom, Bolle en Brandpunt, als freelancer. Wat houdt dat dan precies in?
“De laatste drie jaar stuurde ik als freelance chef-kok alle drie de concepten aan vanaf kantoor, maar ook meewerkend in de keuken. Ik nam personaal aan en leidde ze op. Ook was ik bezig met de ontwikkeling van gerechten en de inrichting van menukaarten.”

Tegelijkertijd heeft hij zijn eigen thuiskok bedrijf opgezet, Kok Spijkers. Kok Spijkers realiseerde catering of privé diners. Thuiskok was hij voor groepen van 4 tot 15 mensen. Hij kookte dan in hun eigen keuken gerechten van restaurant kwaliteit en verzorgde o.a. de aankleding, dranken en het keukengerei. Grotere partijen deed hij ook, soms voor wel 900 man, maar dat gebeurde vooral als hij ingehuurd werd door cateraars.

Ketelhuis

Op een gegeven moment werd Ricky benaderd door Jaap van Ham – horecaondernemer van o.a. Café Polly Maggoo en Café Bakker. “Hij begon over een pannenkoekhuis en ik had vrij snel mijn twijfels klaar, maar toen hij me meenam naar de locatie in de AaBe Fabriek vond ik eigenlijk meteen heel vet. Toen Jaap meer vertelde over zijn plannen en wat hij daar allemaal wilde doen was ik snel overtuigd.”

Ricky heeft uiteindelijk ruim een jaar bij het Ketelhuis gewerkt als chef-kok en heeft het vanaf het begin mee opgezet. Vooral het meedenken over de keuken vond hij heel tof, niet alleen de menukaart, maar bijvoorbeeld ook de routing. En hij heeft er, naar eigen zeggen, een hele mooie keuken neergezet in een fantastische zaak.

Terug naar het Piusplein!

Toen op een gegeven moment duidelijk werd dat Thrill Grill ging stoppen op het Piusplein is Ricky, samen met Alex Boonmann (Bolle, Brandpunt), de onderhandeling aangegeven om in dat pand een zaak te openen. Toen is het heel snel gegaan, 1 juli had Ricky de sleutel in handen. De eerste stap naar de opening van Gastrobar Rix – want zo gaat de zaak van Ricky heten – is gemaakt.

“Ik denk dat dit het voor mij het perfecte moment was om de samenwerking met Alex aan te gaan. Ik ga laten zien wat ik in huis heb en wat we op het Piusplein allemaal nog meer kunnen doen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn concept nog niet in Tilburg, en zeker niet op het Piusplein te vinden is, en dat maakt het Piusplein juist compleet. Want van de Vos en de Craen tot aan het Taphuys; op het Piusplein zitten allemaal compleet verschillende zaken waardoor je echt een totaalplaatje aan horeca op het plein hebt liggen.”

Gastrobar RIX

Een gastrobar? Dat betekent dat het concept een beetje tussen eetcafé en restaurant inhangt. Rix wordt als een ouderwetse Bistro, alleen dan echt in een modern jasje. De nieuwste aanwinst van het Piusplein gaat zich voornamelijk richten op kwalitatief goed eten. Lunch, diner en borrel. 
“Geen gekke stapavonden, dat past ook helemaal niet bij mij. Toffe borrels wel.”

Foodpairing en beleving worden belangrijk bij RIX. Je gaat versteld staan en je wordt er verrast, bijvoorbeeld door bereidingen aan tafel. Denk aan een pasta die aan tafel vanuit een hele parmazaanse kaas geflambeerd en geserveerd wordt.

Pairing van dranken gebeurt in de breedste zin van het woord en gaat verder dan de ‘gebruikelijke’ wijn- en bierspijs combinaties. Sherry, whiskey, maar ook cocktails als gin-tonics zullen de revue passeren. Op de kaart komen pairing tips te staan, maar Ricky gaat ook met complete menu’s werken waar je per gang een passende drank krijgt.

De zaak wordt laagdrempelig en van hoge kwaliteit, een combinatie die wij alleen maar kunnen toejuichen.

Lijkt het jou ontzettend tof om bij de nieuwste parel van het Piusplein te gaan werken? Ze zoeken nog medewerkers in de bediening en in de afwas. Zowel full- als parttime. Interesse? Stuur een mailtje met je motivatie en cv naar werken@RIX-Tilburg.nl.